Wat is een ethische website?

Wat is een ethische website?

Er is steeds meer aandacht voor ethisch webdesign. Dat betekent concreet dat je een website bouwt met respect voor de bezoeker, diens privacy en rechten. Je doet aan ethisch design door bewust te kiezen voor bepaalde softwareplatformen en vooral, door trackers de mond te snoeren.

Wat zijn trackers?

Een tracker is een stukje software dat informatie van bezoekers aan een website registreert en bundelt met o.a. het doel op doorverkoop van persoonlijke data. Op veel populaire websites zijn tientallen trackers geïnstalleerd, maar ze komen ook voor op kleinere sites, vaak zonder dat de eigenaar er weet van heeft. Trackers heb je o.a. wanneer je de officiële Facebook like-knop gebruikt op je website of wanneer je je bezoekersaantallen registreert via Google Analytics.

Anders gezegd: heel wat websites volgen, bewust of onbewust, jouw surfgedrag, slaan dit op en koppelen dit vervolgens aan andere data om jouw profiel op te stellen en dit te vermarkten. Alles volledig in strijd met je recht op privacy.

Waarom is dit een ethische website?

Omdat overal waar mogelijk softwareoplossingen gekozen zijn die geen gebruik van tracking maken. Like- en share-buttons zijn vervangen door hun ‘trackerloze’ evenknieën en de site zelf steunt op het open-source platform WordPress. Er wordt geen gebruik gemaakt van Google analytics, maar van Matomo.

Alleen bij video kan je er eigenlijk niet onderuit dat er vanuit Youtube of Vimeo trackers binnen komen geslopen.

Meer weten?

Als je meer wil weten over ethisch design, dan kan ik je de blog van Laura Kalbag aanraden, iemand die zich inzet voor net neutrality en een van de auteurs is van het Ethical Design Manifesto. Wil je zelf weten hoe je je kan beschermen tegen trackers van niet-ethische websites? Dan is Better een goed startpunt.