Tijdreizen met schetsboeken

Notitieboekjes zijn personen met allemaal herinneringen, anekdotes en gedachten. Sylvain TessonUit: Zes maanden in de Siberische wouden.

Een stapel schetsboeken kijkt me elke dag aan vanaf het schap, onderin het metalen rek in m’n atelier. Meestal kijk ik niet terug, maar vandaag kruisten onze blikken ongewild. Ik vond er gedichten die ik zestien jaar geleden schreef voor iemand, maar vaker niemand. Liedjesteksten, van toen ik nog muziek maakte. Het begin van een toneelstuk dat gelukkig nooit af is geraakt. En natuurlijk tekeningen. Soms waardeloos, maar voor mij toch bijzonder.

Andere boeken waren op het dunne laagje stof na zo goed als nieuw. Waarschijnlijk was ik te fel geïntimideerd door de linnen kaften, kapitaalbandjes en leeslinten die ze gemeen hebben, om ze te beduimelen. Een mooi boek betreedt men niet ongestraft, weet u. Voor dit blog maakte ik een kleine selectie, waaronder het schetsboek van m’n animatiefilm K, m’n door chinchilla’s aangevreten (ik vind dit niet uit …) arty-farty schetsboek van toen ik aan het Sint-Lucas studeerde en de allereerste schets die ik maakte voor Nooit is voor altijd, toen ik nog niet wist dat het een boek was.

Bekijk de video:

door

Kristof Devos (1981) maakt boeken voor kinderen van alle leeftijden over thema’s zoals troost, vriendschap en opkomen voor jezelf. Zijn werk wordt vaak omschreven als ingetogen of eigenzinnig. Vandaag vind je de boeken van Kristof in zes landen, waaronder China en de VS. Zijn illustraties werden tentoongesteld op verschillende internationale expo’s zoals het Nami Concours in Zuid-Korea en Maleisië. Het werk van Kristof werd meermaals bekroond. Zijn boek ‘Schim’ kreeg een White Raven Award van de Internationale Jugendbibliothek in München en recent ontving hij een Award of Excellence in de prestigieuze Commarts Competition.