Schetsboek Dit is Miep

Dit is Miep is er en voor het eerst durf ik het aan om u nog een extraatje voor te schotelen!

Naast het boek is er immers ook een exclusief schetsboek op 250 exemplaren – genummerd en gesigneerd – verschenen. Het schetsboek is alleen op deze site te verkrijgen.

Dit is Miep + schetsboek

Het beslaat 28 pagina’s is uitgevoerd zoals de schetsboeken waarin ik zelf graag teken: handzaam formaat, geniet en gesloten met een mooi handgestikt elastiek.

Voorwoord

Bij het schetsboek schreef Eric Vanthillo dit voorwoord: In 2013 ontdekte ik Kristof Devos met zijn debuut als illustrator en vormgever Nooit is voor altijd. Een veelbelovend debuut dat deed uitkijken naar nog.

Deze belofte maakte hij meer dan waar. Voor elk nieuw boek – Het Weerjongetje in 2014 en Schim in 2015 – daagde hij zichzelf uit om zijn stijl te verdiepen of om verder te exploreren naar de mogelijkheden van pen, papier, verf, … Om met zijn prenten de tekst en het verhaal op te tillen naar gelaagde hoogtes. Zijn stijl evolueerde niet met radicale stappen, maar net als zijn prenten gebeurde dit subtiel en genuanceerd. Zijn prenten tonen zich op het eerste gezicht als mooie en oogstrelende composities die doordacht zijn. Maar snel zuigen zij je aandacht op naar de diepte toe. Subtiel en vol suggestie spreken ze je aan als kijker op je onbewuste. Steeds is er die spanning tussen groots en subtiel, kwetsbaar en woest, realistisch en fantastisch.

Zo heeft Kristof ondertussen zijn plekje veroverd in het landschap van de Vlaamse illustratoren. Een landschap waarin eigenzinnigheid troef is en dat pure ambachtelijke klasse uitstraalt tot ver voorbij onze grenzen. Daarom is het mooi om met dit originele schetsboek stil te staan bij zijn jongste telg ‘Dit is Miep’ met Kristof ook als schrijver. Hiermee stelt hij zich kwetsbaar op door inkijk te geven in het creatieproces tot wat het boek is geworden. Ruwe schetsen, diverse krabbels, pogingen tot bladschikking, eerste nota’s, ideeën en halve zinnen, kleuranalyses en voorzichtige inkleuringen, … Het geheel toont zich ongepolijst als een ruwe diamant, maar daardoor net interessant en hoogst persoonlijk.

In ‘Schim’ introduceerde Kristof zijn zoon Seb als mede-illustrator. Toekomst verzekerd dus. Maar laat Kristof zelf nog maar een hele tijd het roer in eigen handen houden. Want we kijken uit naar nog en meer en … Eric Vanthillo theatermaker, -speler en recensent