Podlood, een illustratie Podcast

Welkom bij Podlood, een podcast over de wonderlijke wereld van illustratie.

Mijn naam is Kristof Devos, ik ben illustrator, auteur en docent Illustratie. Elke maand nodig ik een gast uit in m’n atelier om het te hebben over zijn of haar relatie met Illustratie. Al kleuren we ook weleens buiten die lijntjes.

Luister naar Podlood op Apple Podcasts
Luister naar Podlood op Spotify

#5 Podlood | Schrijver Bart Moeyaert

Er wordt gezegd van schrijvers dat het punctuele mensen zijn. Wanneer Bart Moeyaert aanbelt is het dan ook stipt halftien. Hij sluit de voordeur achter zich en ziet Siberië hangen aan de binnenkant, het gedicht dat ik beschouw als zijn ‘Yesterday’, zijn ‘Billie Jean’.Bart Moeyaert is schrijver en dichter, maar ook moestuinier, lezer, vertaler, bakker. We hebben het over traagheid, over zijn alter ego Bartha Stewart, dat hongerig is om de wereld te veroveren én over zijn meest persoonlijke boek, ‘Een ander leven’.Bart denkt luidop na over de plaats die illustratie inneemt in zijn leven en over de directheid van taal en beeld. Verder keren we elk op onze manier terug naar de schoolbanken, waar we allebei – met zo’n twintig jaar ertussenin – les kregen van Lieven Tavernier.Wanneer Bart het kistje openschuift, waarin vroeger het naaigaren werd bewaard, vult de geur van cederhout en grafiet m’n atelier. Hij haalt een potlood boven dat ooit van Astrid Lindgren is geweest en waarin ze zelfs gebeten heeft …Illustratoren en tekenaars die aan bod komen in deze aflevering: Thé Tjong-Khing, Gerda Dendooven, Anna Höglund, Kitty Crowther, Maurizio De Bellis, Sara Fanelli, Wolf Erlbruch.

Luister in jouw favoriete podcast app →


#4 Podlood LIVE | vanop het Jeugdboekenfeest in Brugge

Voor deze extra aflevering van Podlood ga ik – letterlijk – mijn boekje te buiten, ik ben namelijk niet in m’n atelier, maar op het Jeugdboekenfeest in Brugge en praat er met verschillende auteurs en illustratoren die er het beste van zichzelf komen geven. Deze aflevering werd bovendien voor een live publiek opgenomen.

Ik spreek achtereenvolgens met illustrator Tom Schoonooghe, illustrator Charlotte Severeyns, auteur en kinder- en jeugdpsychiater Winny Ang, vertaalster Marthe Nelissen en illustratoren Greet Bosschaert en Martijn van der Linden over hun leven, hun werk, hun plannen.

Luister in jouw favoriete podcast app →


#3 Podlood | LEVL directeur Kathleen Van Den Daele

Kathleen Van Den Daele is directeur van LEVL, een organisatie die opkomt voor de mensenrechten van personen met een migratieachtergrond en strijdt voor een samenleving vrij van racisme en discriminatie.

We hebben het over een schooltaak uit 1999 die Kathleen altijd met zich meedraagt en waarop ze als zestienjarige reflecteert over wat haar waarden zijn, over wat ze wil betekenen in het leven. Kathleen getuigt over hoe haar migratie van Congo naar België haar leven en visie getekend heeft.

Ze spreekt zonder oordeel over de grote verantwoordelijkheid van kinderboekenmakers, over hoe ze met hun werk kinderen een duwtje in de rug kunnen geven of net een intens verdriet kunnen bezorgen, over hoe illustratoren soms hun vooroordelen onbewust in hun tekeningen stoppen. Beeldvorming en representatie staan centraal in deze babbel en ik voel me daarbij als witte maker zowel verantwoordelijk als geïnspireerd.

Een illustratrice die met die beeldvorming bezig is, is Mylo Freeman met Prinses Arabella. We bekijken haar werk, spreken over spiegels en ramen en over hoe Prinses Arabella is ontstaan. Verder hebben we het over de heldere lijn van Julie van Hove, de oprechtheid van Noëmi Plateau en de droomwereld van Valeria Docampo.

Kathleen tekent haar bijzondere plek in het Podlood-gastenboek. Het is een droombeeld, een eindbestemming én tevens de plek die ze lang geleden tekende, op die schooltaak.

Illustratoren en tekenaars die aan bod komen in deze aflevering: Mylo Freeman, Julie van Hove, Noëmi Plateau en Valeria Docampo.

Luister in jouw favoriete podcast app →


#2 Podlood | MO* hoofdredacteur Jago Kosolosky

Jago Kosolosky is de hoofdredacteur van MO* magazine en heeft er op zijn jonge leeftijd een journalistieke carrière opzitten waar velen van dromen. En toch, wanneer hij m’n atelier binnenstapt met z’n hondje Oscar op de arm, valt me meteen zijn nederigheid op.

We hebben het samen over Calvin & Hobbes, die met hun warme en ontwapenende humor Jago door de dagdagelijkse routine loodsen. Verder bekijken we de illustratie die Gudrun Makelberghe maakte bij het gedicht ‘Het Vrijbroekpark’ van Jago’s nicht Githa, die zes jaar geleden uit het leven stapte. Jago worstelde zelf eerder in zijn leven met depressieve episodes en getuigt even openhartig als breekbaar over verlies en zelfdoding.

We hebben het over het werk van de Belgisch-Portugese illustratrice Fatinha Ramos, die met haar meesterlijke eenvoud een idee of een emotie in een beeldend werk kan leggen en over de graphic novels die voor Jago betekenisvol zijn geweest. Hij spreekt over zijn tuin die een rustpunt in zijn leven vormt, over transparantie in plaats van objectiviteit en nog veel meer.

Op het einde tekent Jago Ursman, in het Podlood-gastenboek. Het is zijn eerste en enige zelfverzonnen personage uit zijn jeugd. Daarna weet ik hem enigszins te verrassen met mijn capaciteiten als ‘onderzoeksjournalist’ door een weetje over hem boven te halen dat zo goed als niemand kent.

Illustratoren en tekenaars die aan bod komen in deze aflevering: Nadia Van Dessel, Bill Waterson, Gudrun Makelberghe, Fatinha Ramos en Guy Delisle.

Luister in jouw favoriete podcast app →


Kristof Devos en Julie Delrue tijdens de opnamen van de Podlood podcast

#1 Podlood | Actrice en theatermaakster Julie Delrue

Julie Delrue speelde bij theatergezelschappen als Bronks en Studio Orka, acteerde in Chantal en Nonkels én staat momenteel op de planken met haar solovoorstelling Mamamanie.

In Podlood vertelt ze openhartig over de kraambedpsychose die bepaalde luikjes in haar hoofd opende, waardoor ze heel even hyperrealistisch kon tekenen. Ze brengt niet alleen haar tekeningen mee, maar ook een van de schilderijtjes die ze maakte voor haar zussen en haar broer, toen ze na de dood van hun mama afstand moesten doen van hun ouderlijk huis. Wanneer ze het me aanreikt, durf ik het amper in handen te nemen.

We hebben het over tekenen tijdens moeilijke momenten, over de onbevangenheid van Oliver Jeffers en de link tussen zijn werk en dat van Julie én over Wim Opbrouck die elke dag tekent. Julie zingt het liedje dat haar zoon Bob onlangs bedacht en ik lees haar voor uit een stukje dat ik zeven jaar geleden schreef, nadat ik De man, de vrouw en beer had gezien, waarin ze de vrouw speelt.

Op het einde van deze aflevering tekent Julie in het Podlood-gastenboek en voorziet ze haar werk van een bijzonder passend onderschrift.

Illustratoren en tekenaars die aan bod komen in deze aflevering: Oliver Jeffers, Randall Casaer, Wim Opbrouck, Richard Scarry en Rocio Alvarez.

Luister in jouw favoriete podcast app →

Hoe kan je Podlood steunen?

Steun gratis

Je kan Podlood gratis steunen door de show in jouw favoriete podcast-app vijf sterren te geven, een positieve review te schrijven én een vriend of vriendin die veel voor jou (be)tekent over de podcast te vertellen. Dit helpt Podlood echt vooruit.


Bestel de Podlood-pin voor €8

De Podlood Podcast pin van Kristof Devos, de manier om jouw appreciatie voor de show te tonen

De Podlood-pin is hét symbool van jouw appreciatie voor de show. Een podcast onderhouden brengt kosten met zich mee en jouw bijdrage helpt deze te dragen, in stijl. Plaats een foto van jezelf met je pin op Instagram en tag @kristoftekent voor een shoutout en een welgemeende dankjewel.