Miep komt naar Kunstenfestival Watou! (en ik mag mee)

Watou krijgt deze zomer haar beste editie ooit. Ook de laatste editie dus. Afscheid in schoonheid heet dat.

Zo reageerde intendant Jan Moeyaert op het pijnlijke nieuws dat eind dit jaar de vzw Kunst met Kunstenfestival Watou haar structurele erkenning binnen het Kunstendecreet verliest.

Update: Kunstenfestival Watou gaat door!

Het is een vreemd gevoel, te weten dat mijn Miep de hele zomer vrolijk rond mag huppelen op het festival terwijl die dreigende wolk erboven hangt. Kunstenfestival Watou draait dit jaar om identiteit, diversiteit, de kracht van mededogen, kortweg empathie. Jan Moeyaert omschreef dit als de sleutel die ons op deze wankelende wereldbol verbindt.

Het kinderparcours

Toen ik een paar maanden geleden gevraagd werd om het boekje te maken dat de kinderen doorheen het kunstenparcours loodst ben ik gaan nadenken over wat empathie voor mij betekent. Het is een complex gevoel, wat je kinderen niet zomaar kan uitleggen.

Het werd een nieuw Miep-verhaal dat parallel loopt aan het boek Dit is Miep. In dit verhaal kruip je diep onder de huid van Miep, zo diep dat je zelf heel even Miep wordt; de kracht van mededogen.

De voorleescaravan

Animatrice Marieke Vandecasteele maakte een heerlijk ouderwets filmpje van Dit is Miep, waarvan ik de voice-over insprak. Dit filmpje kan je gedurende de hele festivalzomer bekijken in de voorleescaravan. Een voorproefje:

De Muur

Met het project De Muur brengen negen kunstenaarsduo’s deze zomer woord en beeld in symbiose, maar dan voor korte duur. Een illustrator of beeldend kunstenaar gaat samen met een schrijver of dichter de uitdaging aan om op een aantal dagen tijd een uniek, maar vluchtig kunstwerk te maken op een muur in het Festivalhuis. Het resultaat wordt gedurende één weekend aan het publiek tentoongesteld om daarna opnieuw te verdwijnen, waardoor de Muur telkens weer verandert in een blank canvas voor het volgende duo. Samen met Michaël Vandebril word ik gedurende drie dagen (13, 14 en 15 juli) opgesloten in een kamer in Watou. Wat we in die kamer en op die muren gaan doen kan u komen bekijken tussen 13 en 17 juli.

Workshop

Op zes augustus geef ik samen met Elise Verstraete een workshop voor kinderen van 8 tot 12 jaar op het Kunstenfestival Watou. Ik hoop dat u deze zomer massaal naar de Westhoek trekt voor de kracht van mededogen.