Ken jij een woord dat rijmt op niets?

M’n kop thee komt langzaam op temperatuur. De stofdeeltjes die boven het beslapen bed dansen, accentueren de verstilling in de kamer. In m’n handen hou ik een boek waarin ik een zin lees die me de rest van de dag dwarszit: “Ken jij een woord dat rijmt op niets?”

Ik sta op, was me, ontbijt en slof de woonkamer door, heen en weer. Ken jij een woord dat rijmt op niets? Ik graaf diep, maar stoot nergens op. Elk woord dat in me opkomt lijkt zorgvuldig gemaakt om te rijmen met een ander. Zelfs een woord als xenofobietje rijmt op frietje.

De ochtend glijdt voorbij. Ik vergeet te eten, wandel heen en weer en prevel mijn mantra: “Ken jij een woord dat rijmt op niets?” Het duurt even voor de wekker m’n aandacht kan trekken. Halfvier. Ik mag m’n zoon halen op school.

Hand in hand met het belgerinkel wandel ik de speelplaats op. Onze blikken kruisen. Hij komt op me afgelopen en houdt dan in. Hij ziet mijn frons.

“Wat is er papa?”.
Ik zucht: “Ken jij een woord dat rijmt op niets?”.
“Ja, natuurlijk”, zegt hij.

– Ik hou m’n adem in –

“Fiets.”

In: Fragmenten

Kristof Devos (1981) maakt boeken voor kinderen van alle leeftijden over thema’s zoals troost, vriendschap en opkomen voor jezelf. Zijn werk wordt vaak omschreven als ingetogen of eigenzinnig. Vandaag vind je de boeken van Kristof in zes landen, waaronder China en de VS. Zijn illustraties werden tentoongesteld op verschillende internationale expo’s zoals het Nami Concours in Zuid-Korea en Maleisië. Het werk van Kristof werd meermaals bekroond. Zijn boek ‘Schim’ kreeg een White Raven Award van de Internationale Jugendbibliothek in München en recent ontving hij een Award of Excellence in de prestigieuze Commarts Competition.