Ik heb een dier in m’n hoofd

Foto van een wandeling in Mochamps

Oudejaarsdag. We struinen door een bos in Mochamps. Het is vroeg en overal waar de zon nog niet is geweest, kleurt het gras wit. De koude bijt ons in het gezicht.

“Ik heb een dier in m’n hoofd.”
Het is m’n zoon die als eerste de stilte breekt.

“Is het groot?”
“Heel groot.”
“Is het grijs?”
“Heel grijs.”
“Is het een olifant?”

In z’n ogen lees ik de ontgoocheling. Van de 8,74 miljoen soorten op aarde haal ik er meteen de juiste uit. “Of wacht,” – ik ben hem voor – “is het een nijlpaard?”

Zijn gezicht slaat om. Hij glimlacht triomfantelijk. “Het was een olifant!”

Wonderlijk, denk ik, hoe iets als taal ervoor zorgt dat een zevenjarige jongen met een dier in z’n hoofd door een bos kan wandelen.

Beluister de podcast:

Dit is een van m’n meest gelezen stukjes. Benieuwd naar de andere? Bekijk ze allemaal →

In: Fragmenten

Kristof Devos (1981) maakt boeken voor kinderen van alle leeftijden over thema’s zoals troost, vriendschap en opkomen voor jezelf. Zijn werk wordt vaak omschreven als ingetogen of eigenzinnig. Vandaag vind je de boeken van Kristof in zes landen, waaronder China en de VS. Zijn illustraties werden tentoongesteld op verschillende internationale expo’s zoals het Nami Concours in Zuid-Korea en Maleisië. Het werk van Kristof werd meermaals bekroond. Zijn boek ‘Schim’ kreeg een White Raven Award van de Internationale Jugendbibliothek in München en recent ontving hij een Award of Excellence in de prestigieuze Commarts Competition.