Hoe maak je een kinderboek?

Wanneer ik aan een boek begin doe ik eigenlijk twee dingen tegelijk: het storyboard uittekenen en de karakterschetsen uitwerken. Over dat laatste wil ik het hier even hebben, over hoe een ventje uit m’n potlood kruipt. Ik neem je graag mee doorheen het proces van de eerste, vlakke karakterschets tot het uitgewerkte personage.

Hoe maak je een kinderboek? Eerlijk gezegd, ik weet het niet.

Ter illustratie (bemerk de woordspeling) gebruik ik de tekeningen uit Het Weerjongetje.

Nadat ik de tekst een eerste keer doorlezen heb verschijnt dit mannetje op papier. Ik moet hier nog loskomen van de balpen (15 km, jawel) waarin Nooit is voor altijd is getekend. Een pijnlijk afscheid, want ik heb ontzettend genoten van het werken met dit materiaal.

M'n eerste schets voor het nieuwe boek

Daarna volgen nog vele kleine zoekingen, soms eens getekend op papier, op de iPad of op wat er ook maar voorhanden is. Ik gebruik bewust het woord zoekingen, want op dit punt heb ik nog geen enkele houvast met de tekst.

Ik weet alleen dat ik het jongetje een kapsel wil geven dat er bij alle weersomstandigheden helemaal anders uit kan zien, want eerlijk gezegd, hij krijgt het nogal te verduren in dit kinderboek.

Dit is voor mij best wel een moeilijk moment. Je hebt geen aanwijzing van hoe het jongetje eruit moet komen te zien en toch voel je iets borrelen. Alleen is het in deze fase nog ongrijpbaar. Dit is behoorlijk frustrerend en (gelukkig) tegelijk erg boeiend.

Eerste zoekingen

Het karaktertje op deze eerste tekeningen staat mijlenver van mijn laatste schetsen. Dit is goed denk ik, anders zou er weinig sprake zijn van evolutie en dat zou mij nog meer doen twijfelen. Want een boek maken is voor mij toch veel twijfelen: over de illustraties, over mezelf, over de mensheid en niet te vergeten over de zin of onzin van erwtensoep.

Het keerpunt

Plots is het er, het keerpunt, het gevoel dat ik de juiste richting ingeslagen ben! In ietwat grove lijnen – maar laat dat de pret niet bederven – staat hij er helemaal! Dan werk ik door tot een gat in de nacht en raak in m’n extase het ongenaakbare met de punt van m’n potlood.

Ik ga slapen met de gelukzalige gedachte dat ik werkelijk overdonderend was en m’n potloodlijnen zo krachtig zijn dat ze misschien wel eens zouden kunnen zorgen voor wereldvrede.

Wanneer ik de volgende dag ontwaak is het eerste wat ik doe met m’n nog half dichtgeplakte ogen naar m’n tekentafel sloffen om vast te stellen dat m’n schetsen niet zo geweldig zijn als ik gisteren wel dacht. Scheiße.

Het ongenaakbare. Enfin, dat dacht je gisteren toch

Ik geef natuurlijk niet op. Na een paar dagen van hevig gemok maak ik tekening na tekening na tekening. De ene is beter dan de andere. Soms begin ik weer keihard te twijfelen, maar stilaan bereik ik toch een punt waarop ik zeker mag zijn dat de eindmeet in zicht is. Ondertussen groeit m’n haat-liefdeverhouding met het ventje en zo leer ik hem ook beter kennen.

Zoeken. Zoeken. Zoeken.

Opnieuw beginnen

Na lang zoeken ben ik er, al heb ik dat niet meteen door. Het druppelt ietwat traag binnen. Maar uiteindelijk weet ik het: ik ben écht content. Nu kan ik eindelijk écht beginnen aan m’n kinderboek.

Finale karakterschets

Finale karakterschets

Finale karakterschets

Finale karakterschets

Hoe maak je een kinderboek? Je leest er ook meer over in hoe begin je aan een boek?

Dit is een van m’n meest gelezen stukjes. Benieuwd naar de andere? Bekijk ze allemaal →