Het eerste ogenblik

Deze morgen was de laatste dag van een groots leesfeest in Brugge. In boekhandel De Meester mocht ik twee workshops ‘Oog & Blik geven voor leerlingen van het Sint-Andreas Instituut.

Twee groepen van dertig achtjarigen, meteen na elkaar, goed voor bijna drie uur tekenplezier. Het was de eerste keer dat ik de workshop gaf, het eerste ogenblik zeg maar. Een heftige vuurdoop waarin ik ontzettend veel leerde van hen en zij hopelijk ook van mij.

Samen bekeken we de blikken van protagonisten uit verschillende prentenboeken en praatten over wat we zagen. Vervolgens gingen we aan de slag. De leerlingen kregen elk een blad waarop ik telkens één blik tekende. De rest moesten ze zelf maar doen. Ik strooide het ene na het andere oog uit m’n pen. Op de duur stilde dit hun honger niet meer en smeekten ze ook om monden, oren en neuzen. Veelvraten waren het. Slokoppen.

Onder de indruk van hun talent, van de poëzie die sommigen legden in een lijn, van het kleurgebruik dat zelden voor de hand lag, van de eenvoud en de ongeremdheid waarmee getekend werd, keek ik toe.

Na een gemeende knieval kreeg ik een hele berg tekeningen mee naar huis.