Even omkijken

Misschien heb je dit jaar het meisje en het beest leren kennen uit De Wind en Wij? Of volgde je een online workshop? Of gaf ik je een vuist andijvie mee uit m’n moestuin? 2020 was mijn achtste jaar als illustrator, in dit bericht kijk ik er graag even op terug.

Samen met Sien Wynants en Tom SchoonoogheLotte DodionPieter De Poortere en Marieke Van Hooff trap ik begin maart in het S.M.A.K. de Jeugboekenmaand af. In deze Karrewiet reportage voel je onze goesting om er de mooiste maand van het jaar van te maken. Even later gaat het land op slot en blijft de Jeugdboekenmaand wat verweesd achter.

Zo goed als alle lezingen worden geschrapt. Ik geef nog een online workshop aan het Childrens’s Museum in Curaçao – waar ik twee jaar geleden even vertoefde als artist in residence –, maar verder is mijn agenda leeg. Ik besluit de leegte te omarmen en in de vrijgekomen tijd de oprit voor mijn huis te ontharden om er een moestuin aan te leggen.

In de zomer noemt 3×3 Magazine New York De Wind en Wij een Honorable Mention Award Winner. Het is de derde keer dat de illustraties uit het boek in de prijzen vallen, terwijl het nog niet gepubliceerd is. Ik voel me ietwat duizelen.

Eind september verschijnt De Wind en Wij (ook in limited edition) bij De Eenhoorn. Het is mijn zesde boek én de derde samenwerking met schrijfster Claudia Jong. De stroom aan warme reacties die volgt kan ik amper bevatten. Recensenten noemen het boek “een pareltje voor volwassene en kind” en zelfs “het bijzonderste prentenboek dat ik dit jaar ben tegen gekomen”. Ik duizel ietwat meer.

Vandaag staat het boek bij uitgeverij De Eenhoorn op de vierde plaats van de twintig meest verkochte boeken van 2020. Ik val om.

Er is nog meer in beweging in 2020. Voor Mr Jones Londonteken ik een re-issue van het horloge A perfectly useless morning. Te weten dat er momenteel exact 2311 mensen wereldwijd de tijd lezen op een van mijn uurwerken doet me bijna opnieuw duizelen, maar ik hou me kranig. Naast het andere werk voor Mr Jones teken ik dit jaar ook in opdracht voor o.a. JBC en MO* Magazine.

Voor wie het graag nog eens naleest zijn er de interviews in Knack Weekend en op Iedereen Leest, voor wie liever luistert is er het Podcast interview voor Mr Jones (Engels) en wie liever kijkt kan het interview met Tom De Cock tijdens de Boekenmarathon op VRT.nu streamen.

2020 is een bijzonder jaar geworden, een jaar van verstilling en afstand. Een jaar van moeilijkheden, maar ook mogelijkheden, want momenteel rijpt een nieuw verhaal. Als je graag meekijkt over m’n schouder naar hoe het evolueert, dan kan je me volgen op m’n Instagram.

Ik wens je een warm jaar toe, waarin afstand verleden tijd wordt en waarin we elkaar opnieuw mogen tegenkomen.