Er vliegt een merel tegen het raam

Er vliegt een merel tegen het raam. Met de vleugels gespreid stort ze neer in het gras. Vanop mijn stoel zie ik hoe haar staart trillend in een plooi valt terwijl het leven uit haar lijfje glijdt. In haar snavel zit een worm vergeefs te wriemelen.

De krant ligt voor me op tafel, dichtgevouwen. Ik zit er al even naar te kijken. Op de voorpagina staat een foto van twee neefjes, Zeid en Hodayfa. Ze zijn iets ouder dan mijn zoon, maar wanneer ik beter kijk begrijp ik dat het, ondanks hun leeftijd, geen kinderen meer zijn. Daarvoor hebben hun ogen te veel gezien.

Ik schuif het raam open en pak de merel op. Haar warme lijf voelt als een gebroken pop. Ergens in een nest wachten haar jongen met opgesperde bek op een worm.
Lees ook “De zevenjarige Nour vluchtte met haar familie vanuit Syrië naar Turkije” →

In: Fragmenten

Kristof Devos (1981) maakt boeken voor kinderen van alle leeftijden over thema’s zoals troost, vriendschap en opkomen voor jezelf. Zijn werk wordt vaak omschreven als ingetogen of eigenzinnig. Vandaag vind je de boeken van Kristof in zes landen, waaronder China en de VS. Zijn illustraties werden tentoongesteld op verschillende internationale expo’s zoals het Nami Concours in Zuid-Korea en Maleisië. Het werk van Kristof werd meermaals bekroond. Zijn boek ‘Schim’ kreeg een White Raven Award van de Internationale Jugendbibliothek in München en recent ontving hij een Award of Excellence in de prestigieuze Commarts Competition.