De Wind en Wij, hoe het begon

Max maakt een vriend is net af. Verschillende ideeën voor een volgend boek liggen klaar, maar ik besluit het anders aan te pakken. Het is de eerste keer dat ik liever zonder plan of idee begin: ik laat de potloden uit en zie wel waarheen ze me brengen. Een paar uur later ligt een schets voor me. Ik weet nog niet dat dit de cover wordt.

De allereerste schets en de afgewerkte cover. Sleep met de pijltjes om het verschil te zien.

Ik zie een boek voor me dat een antwoord wil bieden op de angst en boosheid die ons omringen, maar het boek ziet het anders. Het is mijn vrouw die me vorig jaar, tijdens een autorit, vertelt waarover het écht gaat: over onze kinderen, over mezelf als vader, over loslaten en over duwtjes in de rug. Ze ziet wat ik niet zie.

Dat doet ze wel meer.

Van storyboard tot finale illustratie. Sleep met de pijltjes om het verschil te zien.
Van storyboard tot finale illustratie. Sleep met de pijltjes om het verschil te zien.

Schrijfster Claudia Jong komt aan boord en schrijft de tekst die bij het boek hoort, Marita Vermeulen van Uitgeverij De Eenhoorn doet rake suggesties en Dries Desseyn geeft het boek vorm. Anderhalf jaar zit er tussen de allereerste schets en het boek De Wind en Wij. Nu is het er bijna. Ik hoop dat je ervan geniet.

Uit de flaptekst: “Een liefdevol boek over opgroeien en opvoeden. Over loslaten en duwtjes in de rug geven, altijd weer. Over de wind die ons meevoert, en onze haren doet wapperen.”

“Voor je kwam
Wist ik niet
Wie je zou zijn
Hoe je eruit zou zien
Hoe je zou klinken, ruiken, bewegen …”

De Wind en Wij komt eraan. 16 september 2020.