De Wind en Wij, de deleted scenes

Misschien maakten ze de prent onnodig lang en werden ze geknipt, of pasten ze simpelweg niet meer in het geheel, als een schoen die onverwacht gaat knellen, maar ik heb iets met de deleted scenes die je als extra’s krijgt bij aankoop van een film.

In boeken gebeurt dit ook. Je tekent iets en pas later merk je dat het uit de toon valt, dus leg je het opzij. Omdat boeken niet met extra’s komen geef ik je hieronder graag een overzicht van de deleted scenes uit De Wind en Wij.

Slapen in het oog van het beest

Er zit een scene in het boek waarbij het meisje en het beest ‘beestachtig moe’ zijn. Oorspronkelijk liet ik het meisje in slaap vallen in de oogkas van het beest. Marita Vermeulen van uitgeverij De Eenhoorn vond dit er wat ongemakkelijk uitzien. Ik geloof dat ik haar moet bijtreden.

Een beest … met een beest

In de eerste schetsen die ik van het beest maakte had hij een hond. Ik kon echter geen goede bestaansreden bedenken voor het beest, dus gumde ik hem enigszins genadeloos het boek uit.

De entree van het meisje

In De Wind en Wij komt het meisje letterlijk het boek binnen waaien. Dit was niet altijd zo. In de eerste versie stapte ze, leunend op de wind, door een desolaat landschap. Het was niet prettig om deze tekening niet in het boek op te nemen, maar schrappen voelde als het enige juiste om het ritme van het verhaal te bewaren. Kill your darlings, weet je wel.

Deze illustratie kreeg een tweede leven als limited edition druk in m’n webshop.

Schutbladen

Het koffertje van het meisje speelt een belangrijke en tegelijk bijna onzichtbare rol in De Wind en Wij. Daarom dacht ik er eerst aan om de inhoud van het koffertje op de schutbladen te tekenen.

Vooraan in het boek zou de inhoud komen die het meisje bij zich heeft wanneer ze bij het beest arriveert, achteraan zou de inhoud komen die ze meeneemt bij haar vertrek.

Uiteindelijk vond ik dit afbreuk doen aan het verhaal, dus werden de schutbladen vereenvoudigd naar een simpel kleurvlak.