De wekelingen

Lieve zoon, Ik moet je wat bekennen. Ik zou het eerder hebben gedaan, maar het ontbrak me aan lef. Per slot van rekening is het niet meteen iets van je ene-oor-in-andere-oor-uit. Het snijdt, maar ik moet het kwijt. Lieve zoon, ik ben een wekeling.

Ik, jouw vader, ben niet de held voor wie je me hield. Niet de allergrootste, allersterkste, allerditste noch allerdatste. Ik ben een wekeling. Staar me zo niet aan, je had het kunnen weten. Soort kent soort. Net zoals met lachen om een woord als frommelgat of huilen om een steentje in je schoen hoort het bij je leeftijd. Jij gromt, gilt, danst, schatert en schreeuwt omdat de wereld je dit nog niet heeft afgeleerd. Jij bent ook een wekeling. Stop die titel in een doosje en bewaar het op een veilige plek.

Weet je, zo’n doosje heb ik ook. Soms open ik het, door het kind in mezelf even op de schoot te nemen en het recht in de ogen te kijken, gewoon om te zien of ik het nog herken. Om te voelen wat jij voelt. Want wij zijn wekelingen.

Zelfs in het weekend.

Dit is een van m’n meest gelezen stukjes. Benieuwd naar de andere? Bekijk ze allemaal →

door

Kristof Devos (1981) maakt boeken voor kinderen van alle leeftijden over thema’s zoals troost, vriendschap en opkomen voor jezelf. Zijn werk wordt vaak omschreven als ingetogen of eigenzinnig. Vandaag vind je de boeken van Kristof in zes landen, waaronder China en de VS. Zijn illustraties werden tentoongesteld op verschillende internationale expo’s zoals het Nami Concours in Zuid-Korea en Maleisië. Het werk van Kristof werd meermaals bekroond. Zijn boek ‘Schim’ kreeg een White Raven Award van de Internationale Jugendbibliothek in München en recent ontving hij een Award of Excellence in de prestigieuze Commarts Competition.