Blijf verwonderd

Lieve zoon,

Zoals jij rauw en schaamteloos een kind staat te wezen. Hou dat vast. Je bent vier en daar ben je goed in.
Blijf verwonderd.

Ik hoorde eens iemand die er net een vlucht uit New York op had zitten zeuren over hoe lang dat allemaal wel duurde. Over flauwe hotdogs, slappe koffie. Die was vergeten dat hij aan boord van een ijzeren vogel in een halve dag over een halve planeet vloog, dwars door de lucht, de wolken en de tijd.
Blijf verwonderd.

De helft van de bomen om je heen werd geplant door vogels, met spade noch schop. Ze namen ze mee de lucht in en scheten ze uit over het hele land.
Blijf verwonderd.

Je woont in een huis vol kleine mirakels. Met een knopje brandt of dooft het licht, stroomt het water, warmt de kamer of het eten.
Blijf verwonderd.

Er wandelden al twaalf mensen op de maan. Maar jij bent degene die geen raket nodig had om het manneke te zien.

Blijf verwonderd.
Blijf overdonderd.

Dit is een van m’n meest gelezen stukjes. Benieuwd naar de andere? Bekijk ze allemaal →

door

Kristof Devos (1981) maakt boeken voor kinderen van alle leeftijden over thema’s zoals troost, vriendschap en opkomen voor jezelf. Zijn werk wordt vaak omschreven als ingetogen of eigenzinnig. Vandaag vind je de boeken van Kristof in zes landen, waaronder China en de VS. Zijn illustraties werden tentoongesteld op verschillende internationale expo’s zoals het Nami Concours in Zuid-Korea en Maleisië. Het werk van Kristof werd meermaals bekroond. Zijn boek ‘Schim’ kreeg een White Raven Award van de Internationale Jugendbibliothek in München en recent ontving hij een Award of Excellence in de prestigieuze Commarts Competition.