Kristof Devos

Over mij

1984. Ik ben drie en zit in de kleuterklas. Ik teken. Onbewust boots ik de gelaatstrekken van m’n personages na, iets waarop ik mezelf nog steeds geregeld betrap. Ik zit in m’n tekening.

Over mijn schouder slaakt de juf een schijnbaar goedkeurende gil. Ze neemt m’n werkje mee naar voren – het ereschavot, althans, dat denk ik – en houdt het hoog boven het hoofd, m’n medekleuters gebiedend om zo hard mogelijk te lachen. Mijn maag krimpt ineen tot een kersenpit.

Lees verder

2013. Mijn eerste boek, Nooit is voor altijd, verschijnt. Ik doorblader het voor het eerst en denk stiekem: in your face, kleuterjuf.

Vandaag zijn mijn boeken in zes landen beschikbaar. M’n illustraties werden tentoongesteld op verschillende internationale expo’s zoals het Nami Concours in Zuid-Korea en Maleisië. Schim (geschreven door IBBY president Wally De Doncker) ontving een White Raven Award van de Internationale Jugendbibliothek in München.

Ik hou ervan om mijn werk en ideeën te delen via workshops en lezingen, ben gek op geroosterde, ongezouten cashewnoten en eet koffiekoeken met mes en vork. Echt.

 

 

“Kinderboeken kunnen botsen, bijten, grommen, ze zaaien twijfel, breken potten, likken wonden.”

Kristof Devos

 

 

Biblio

2018 Max maakt een vriend – Kristof Devos & Claudia Jong (De Eenhoorn)

2016 Dit is Miep – Kristof Devos (Davidsfonds/Infodok)

2015 Schim – Wally De Doncker & Kristof Devos (Davidsfonds/Infodok)

2014 Het Weerjongetje – Pimm van Hest & Kristof Devos (Clavis)

2013 Nooit is voor altijd – Kristof Devos & Claudia Jong (Davidsfonds/Infodok)

2011 Vijf draken verslagen – diverse auteurs & illustratoren (Querido)

2010 Wie heeft hier met verf lopen smijten? – diverse auteurs & illustratoren (Querido)

Selecties & bekroningen

Kristof haalde de shortlist van het Nami Concours in Zuid-Korea, een lijst van 92 illustratoren wereldwijd, gekozen uit 1330 inzendingen.

Z’n werk werd o.a. tentoongesteld op de Biënnale van Bratislava, Slovakije en op het Nami Island International Children’s Book Festival in Zuid-Korea en Maleisië.

Schim werd door de Internationale Jugendbibliothek in München met een White Raven bekroond.

Met de illustraties voor Dit is Miep veroverde Kristof een plaats op de shortlist van BookILL Fest in Servië. Voor deze expo werden 180 illustraties geselecteerd uit meer dan 2200 inzendingen uit 27 verschillende landen.

Dit is Miep was een van de genomineerde boeken voor de Kinder- en Jeugdjury 2018.

Vertalingen

Het werk van Kristof werd naar het Deens, Engels (USA), Koreaans en Chinees vertaald.

Weetjes

Kristof werkt blootsvoets en met een muts op. Het is geen gezicht, maar heeft een reden. Je leest er alles over in dit interview.

In het najaar van 2018 werkte Kristof als Artist in Residence in het Children’s Museum van Curaçao. Lees meer in dit blogbericht.

Internationaal

Het werk van Kristof wordt internationaal vertegenwoordigd door élami agency.

Nieuwsbrieflezers weten alles als eerste. Ook op zoek naar een moment van verstrooiing in je mailbox?