7 vragen

Er zijn een aantal vragen die steevast terugkomen na elke lezing. Ik som ze hieronder op, vergezeld van een uitvoerig antwoord. Je zou deze pagina dus eigenlijk kunnen beschouwen als mijn hoogst persoonlijke FAQ.

1. Wat is je vroegste herinnering?

Ik ben drie en zit in de kleuterklas te tekenen. Ik geniet van het spel met lijn en vorm, van het waskrijt dat knispert op het papier. Waarschijnlijk boots ik onbewust de gelaatstrekken van m’n personages na, iets waarop ik mezelf nu nog geregeld betrap. Ik zit in m’n tekening. Over m’n schouder knikt de juf schijnbaar goedkeurend en neemt het werkje mee naar voren. Het ereschavot! Met mijn tekening hoog boven het hoofd vraagt ze m’n medekleuters echter geen applaus, maar geeft ze hen het bevel om eens hard te lachen met mijn geklieder. Mijn maag krimpt ineen tot een kersepit.

2. Heb je rituelen tijdens het tekenen?

Hoe graag ik ook teken, het gaat nooit vanzelf. In m’n eerste lijnen zit altijd de aarzeling. Er is veel lef nodig om oog in oog te staan met een leeg blad. Daarom draag ik al tien jaar dezelfde, afzichtelijke muts bij het tekenen. Ze houdt m’n gedachten bijeen zodat ik niet meteen van de tekentafel wegvlucht in een boek. Ik werk ook graag blootsvoets, dat danst beter. Je leest er meer over in dit interview.

3. Waarom teken je?

Tekenen is een manier van kijken. Net zoals ademen, slapen en boterhammen met honing maakt het deel uit van mijn leven. Ik werk rechtopstaand aan mijn tekentafel, met muziek in de oren. Als ik geluk heb raak ik langzaam opgeslokt in het gebeuren. Dan pikt m’n voet het ritme van de plaat op, gevolgd door m’n hand. Ook de tekening wordt langzaam in dat ritme meegezogen. Het is als dansen met je verbeelding, met het blad, met het materiaal. Daarnaast is tekenen een meer dan uitstekend middel tegen volwassen worden.

4. Wat is je favoriete kinderboek en waarom?

Waarschijnlijk moet ik hier elke dag een ander antwoord op geven, afhankelijk van hoe ik me voel. Misschien was het gisteren De leeuw en het vogeltje van Marianne Dubuc en is het morgen Wortels van Klaas Verplancke. Vandaag kies ik De gulle boom van Shel Silverstein. Een boek dat, hoe anders ook dan de eerder genoemde boeken, er één ding gemeen mee heeft: het biedt zowel troost als verontrusting. Dat is zeldzaam en om te koesteren.

5. Wat doe je tussen twee boeken in?

Ik werk ongeveer een klein jaar aan een verhaal, bij momenten heel intensief. Tussen twee boeken in zou het dus goed zijn om even uit te blazen. Wanneer een boek helemaal af is, ligt het volgende echter al te wachten in m’n hoofd. Ik probeer een paar dagen van de tekentafel weg te blijven, maar dat gaat me niet echt af, m’n hoofd is er toch al. Het trekt zich niets aan van mijn welverdiende rust en begint schetsjes te maken zonder ook maar één lijn op papier te zetten. Er is dus eigenlijk niet altijd zoiets als tussen twee boeken in.

6. Wist je als kind al dat je illustrator wou worden?

De achtjarige ik was overtuigd van een toekomst als striptekenaar. Tijdens het opgroeien raakte die overtuiging aan het wankelen. De grote droom was stilaan onbereikbaar geworden, bijna vergeten zelfs. Ik volgde studies die me niet lagen in een omgeving die me niet lag en zakte. Het keerpunt kwam toen ik zestien was en m’n toenmalige vriendin (nu m’n lieve vrouw) leerde kennen. Ze zat in het kunstonderwijs, waarvan ik het bestaan niet eens vermoedde. Ik trok de deur van het atheneum achter me dicht, ging kunst studeren en de wereld ging open.

7. Heeft u nog een vraag?

Dan kunt u deze hier stellen.